SPORT WERKT

Voor mensen die tijdelijk buitenspel staan

Een stap dichter bij werk!

Sport helpt om mensen te activeren en te verbinden!

Sport-Werkt is een intensief trainingsprogramma van 12 weken waarin de deelnemers zowel werken aan een fysieke verbetering als (sociale) vaardigheden zoals samenwerken, zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen, structuur en regelmaat.

Het doel voor de deelnemers om fysiek en mentaal fitter en weerbaarder te worden, waarbij het belang van een gezonde leefstijl nadrukkelijk naar voren komt.

Sport-Werkt staat onder leiding van trainers gespecialiseerd op fysiek vlak en gedragsdeskundigen. Zij zijn gedurende het traject aanwezig bij de trainingen en maken van iedere sessie een verslag.

Door het proces op deze manier in kaart te brengen kan er middels een eindrapportage over iedere deelnemers individueel advies gegeven worden mb.t. de werkplek en/of een eventueel gericht vervolgtraject.

Bovengenoemde is voor de deelnemer de eerste stap in het verkleinen van de afstand naar, en het vergroten van kansen op de arbeidsmarkt.

De tweede stap is dat de deelnemers, na inventarisatie van opleiding en ervaring, in contact wordt gebracht met een van de 100+ relaties van uitzendbureau Werkmax.

Sport-Werkt is een succesvol concept met een meetbaar hoog percentage uitstroom.

“Sport activeert en verbind”

Het verloop van het traject

Aan een traject doen acht deelnemers mee. Een traject heeft een looptijd van 12 weken. De duur van een traject wordt opgedeeld in drie periodes van vier weken. In elke periode worden een aantal trainingen gegeven. Zo’n training duurt 75 minuten. 

Periode 1

0
Traningen

Periode 2

0
Trainingen

Periode 3

0
Trainingen

Meten is weten

Aan de hand van een speciale meting wordt hun ‘Hormonic Prophile’ vastgesteld. Hierdoor zijn we in staat heel specifiek in te gaan op individuele verbeterpunten als het gaat om een verbetering van de fysieke gesteldheid van de deelnemers. Ook vullen de deelnemers een vragenlijst ‘Mentale Weerbaarheid’ in. Dit biedt inzicht in de individuele leerpunten van iedere deelnemer binnen deze context. De metingfase heeft dus enerzijds een richtinggevend karakter. Maar anderzijds is het natuurlijk ook van belang om achteraf vast te kunnen stellen, welke specifieke resultaten zijn bereikt.

Frequentie

Wij gaan in eerste instantie twee keer per week met de deelnemers aan de slag. Eén bijeenkomst kent een duur van 75 minuten. Naast fysieke oefeningen worden ook oefeningen gedaan die veel meer op het vlak van het mentale aspect liggen. Centraal staan o.a. conditionele aspecten, maar ook factoren als omgaan met grensverleggende activiteiten, omgaan met grenzen, doorzettingsvermogen en uit je comfort zone durven stappen. Aan het einde van periode 1 wordt er weer gemeten om inzicht te krijgen in de progressie van de deelnemers. Deze meting geldt als startpunt voor periode 2

Wanneer de resultaten positief zijn en alle deelnemers voldoende progressie hebben geboekt, dan wordt de frequentie opgevoerd naar drie trainingen per week. Concreet betekent dit dat de deelnemers twee keer per week intensief door ons begeleid worden. De andere training worden zij geacht ‘zelfstandig’ te trainen. Een van onze trainers is hierbij wel aanwezig om toe te zien op de aanwezigheid en het geven van eventuele sporttechnische adviezen. Aan het einde van periode 2 wordt er weer gemeten.

N.B. – Wanneer de progressie aan het einde van periode 1 onvoldoende is bij bijvoorbeeld één of twee personen, dan blijft de frequentie van twee begeleide sessies per week gehandhaafd tot het moment dat ieder groepslid voldoende progressie heeft geboekt.

In periode 3 traint de groep in principe zelfstandig twee keren per week, maar wel onder toezicht van ons. Een training per week is bedoeld voor intensieve begeleiding door ons team. Halverwege periode 3 leggen ze een psychofysieke test af waarin hun fysieke en mentale belastbaarheid op de proef wordt gesteld. Het betreft hier o.a. conditionele aspecten, maar ook factoren als omgaan met grensverleggende activiteiten, omgaan met grenzen, doorzettingsvermogen en uit je comfort zone durven stappen. Dat zijn de factoren die in periode 1 al zijn aangereikt. Wij achten het nu echter van belang, dat de deelnemers zich beseffen, dat niet wij maar ZIJ degenen zijn die de keuzes moeten maken en hier actie op moeten ondernemen.

Trainers

Angelo Cijntje is voormalig profvoetballer (o.a. Groningen en Veendam) en inmiddels een gerenommeerd trainer op het gebied van Human Performance. Door zijn ervaringen als profsporter weet hij als geen ander mensen te motiveren om dat te doen waar ze zichzelf niet toe in staat achten. Deze gave combineert hij met veel kennis en vaardigheden.

Drs. Jan Bloem geldt als één van de meest toonaangevende experts op het gebied van weerbaarheid en presteren onder druk. Hij is bewegingswetenschapper, neurowetenschapper, psychomotirisch therapeut en erkend leraar vechtkunsten en weerbaarheid. Hij is een veelgevraagd trainer en adviseur binnen het onderwijs, politie, defensie en de zorg.

Peter van der Slot is één van de gedragscoaches van Sport Werkt én daarmee de ‘’brug’’ tussen de deelnemers en trainers  (fysieke en mentale aspect). Peter is afgestudeerd Maatschappelijk Werker, en is naast zijn werkzaamheden voor Sport Werkt nog actief als groepsleider van jongeren met gedragsproblemen, ambulant begeleider en voetbaltrainer bij VV Helpman za 1. 

Geert Fokkens heeft jarenlang in de detailhandel gewerkt. Hij besloot in 2009 zich te storten op sport, gezondheid en weerbaarheid. In de achterliggende jaren heeft hij verschillende studies gevolgd en veel ervaring opgedaan. Zijn missie is mensen, waar mogelijk, te helpen en ze bewust maken van de waarde van gezondheid. 

Reviews

Begin 2014 raakte ik mijn (kantoor)baan bij een zorginstelling kwijt na een bezuinigingsronde. Ik dacht toen, geen nood, ik heb ruim 20 jaar werkervaring, een gedegen opleiding, ik ben zo weer aan het werk. Ruim 4 jaar later en ongeveer 400 sollicitaties verder had ik nog steeds geen baan. De reden, geen idee. Misschien de crisis, misschien ben ik te oud of gewoon pech? In mei werd ik vanuit de gemeente Veendam gebeld met de vraag: Heb je zin om mee te doen aan het project 'Sport-Werkt'? Ik dacht: “ik heb alles al geprobeerd dus waarom niet. “Baat het niet dan schaadt het niet”. Vanaf de eerste dag had ik al het gevoel dat dit me iets zou kunnen opleveren. Een serieuze aanpak vanuit cijntje personal fit met diverse specialisten. Een (sport)psycholoog, voedingsadviezen maar ook diverse bedrijven worden nauw bij het project betrokken. Door de combinatie word je zowel geestelijk als lichamelijk fitter en ben je weer prominent in beeld bij potentiele werkgevers! Voor mij heeft dat het hem gedaan. Halverwege het project ben ik door uitzendbureau Werkmax voorgesteld bij mijn huidige werkgever. Daar werk ik intussen alweer drie maanden fulltime met veel plezier en daarnaast heb ik te horen gekregen dat ik daar kan blijven. Het project "Sport-Werkt” helpt je over een dood punt heen waar veel werkzoekende op een zeker moment tegen aanlopen.
Ronald Kuiper
48 jaar
Nadat ik al een tijdje geen werk meer had of van het ene tijdelijk baantje in het andere rolde, werd ik door mijn jobcoach van de gemeente Veendam geattendeerd op het project Sport-werkt. Dit heeft voor mij veel positieve veranderingen in gang gezet. Naast dat ik tijdens de trainingen kon werken aan mijn eigen fitheid, heb ik ook veel geleerd over trainen en wat hierbij komt kijken. Maar het mooiste van alles is dat ik aan het einde via uitzendbureau Werkmax in contact ben gekomen met mijn huidige werkgever Husa Logistics. Ik werk daar nu een aantal maanden full-time en daar ben ik ontzettend blij mee en heb het daar goed naar mijn zin. Ik voel me nu veel beter en heb rust in mijn leven. De gemeente Veendam, Cijntje Personal Fit, Werkmax Veendam en alle betrokkenen ben ik hiervoor dankbaar. Dit project was voor mij echt een nieuw start!
Patrick Sterenborg
22 jaar

Partners

D.A.T. Movement staat bekend om de scherpe probleemanalyse en effectieve, probleemoplossende aanpak. Het unieke hierin is enerzijds de combinatie van jarenlange praktijkervaring en een grondige wetenschappelijke kennis. Anderszijds de centrale rol die beweging speelt in zowel de analyse als de oplossing.

Van der Slot verzorgt trainingen voor diverse doelgroepen uit het; Onderwijs, Zorg en Dienstverlening en Gemeenten. Onze werkwijze kenmerkt zich door de persoonlijke aandacht en de afstemming op de deelnemer, hierbij staat de deelnemer altijd centraal.

24Management is een organisatie waarin mens, gedrag, werk en oplossingen centraal staan. De ontwikkeling van mensen en ondernemingen is hierbij leidend. We denken mee met onze opdrachtgevers en we leveren professioneel maatwerk. 

Bij Jumbo De Reede willen we verwachtingen overtreffen. Iedere dag, overal, voor elke klant. Daarom bieden wij een formule die verder gaat. Een winkel die álles voor elkaar heeft. De allerbeste service, het grootste en allerbeste assortiment en de allerlaagste prijs.